COVID CERTIFICATEN

U dient ons als huisarts niet te contacteren i.v.m. het verkrijgen van een  Corona-certificaat. Graag bundelen we hieronder wel alle info die u nodig heeft om aan uw certificaat te geraken.

Wat is een Corona-certificaat?

Een digitaal groen certificaat ("EU Digital COVID Certificate") vormt het bewijs dat een persoon is gevaccineerd tegen COVID-19, recent van COVID-19 is hersteld of een negatieve test heeft afgelegd. Het digitale groene certificaat is dus een verzamelnaam voor 3 soorten certificaten:

  1. Vaccinatiecertificaat

Bij vaccinatie vermeldt het certificaat hoeveel prikken je hebt gekregen. De lidstaten beslissen of ze reizigers al dan niet toelaten die maar één vaccinprik hebben gekregen. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden waarbij het laatste vaccin minimum 2 weken gelden is (omdat de bescherming dan pas optimaal is).

Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie

  1. Herstelcertificaat

Sommige EU-landen hebben specifieke reisregels vastgesteld voor mensen die onlangs zijn hersteld van COVID-19. In plaats van een test- of vaccinatiecertificaat, mogen deze personen een herstelcertificaat laten zien, wanneer daarom gevraagd wordt. Een herstelcertificaat geldt 6 maanden.

  1. Testcertificaat

Indien een patiënt geen vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, kunnen sommige EU-landen vragen voor een negatieve PCR-test. Opgelet: Zelftesten (testen die een burger bij zichzelf afneemt en het resultaat zelf afleest) kunnen onder geen beding aanleiding geven tot een geldig testcertificaat.

De termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land nog afwijken. Gelieve dit steeds goed na te kijken.

U doet er goed aan de regels van het land van je bestemming voor vertrek na te kijken. U vindt reisadvies op de Europese website Re-open EU of het reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

Reisadvies naar landen buiten de EU vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

Hoe en waar u een PCR test kan laten afnemen, vindt u in de volgende rubriek.

Hoe het EU Digital COVID Certificate verkrijgen?

Een groen certificaat kan afgehaald worden via de website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE. Downloaden kan ook via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel.

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50.

Waar kan je terecht met vragen/voor hulp?

Mocht er een fout op een certificaat voorkomen, of je hebt een inhoudelijke vraag of hulp nodig, kan er steeds telefonisch contact opgenomen worden via de callcenters (per gemeenschap):

  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9u-19u op weekdagen)

De callcenters kunnen geen gegevens van personen inkijken of doorgeven. Zij kunnen wel de opdracht geven om een certificaat voor een specifiek rijksregisternummer per eBox te versturen. Vaccinatiecertificaten kunnen zij ook per post versturen.